Brainfood voor tieners

Brainfood voor tieners Brainfood voor tieners!
Drie dagen lang buigen over toetsen en examens vraagt veel inspanning van tieners. Een goede basis om de dag door te komen is een gezonde lunch waar je hersenen energie van krijgen: brainfood dus! Eten waardoor je je beter kan concentreren, die het brein aan het werk zetten en de aandacht vast houden. De belangrijkste voedingsstoffen voor de hersenen zijn vetten en suikers. Nou niet de meest voor de hand liggende voedingsstoffen als je denkt aan gezonde lunches. Dus grijp niet meteen naar de energiebars, mars en snicker repen en energiedrankjes voor je tiener. Ik heb de gezonde brainfood varianten voor je op een rij gezet, met tips voor in de lunchtrommel!1. Eieren
Eieren verbeteren het geheugen en het leervermogen. Eieren geven je dus een energieboost. Eieren zijn rijk aan twee voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de hersenen: choline en lecithine. Choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en hersenfuncties. Lecithine verbetert het geheugen en het leervermogen. Daarnaast zit er ook een stofje in eieren waardoor je humeur wordt verbeterd. Een oppepper dus voor je tiener die in een gespannen en humeurige stemming is.

Lunchtips:
- gekookt eitje meegeven. Met eivormpjes maak je er een vrolijk eitje van voor in de lunchtrommel.
- gebakken eitje op brood
- zelfgemaakte eiersalade op brood

2. Noten
Noten helpen om helderder na te denken en bevorderen ook het humeur. Daarnaast bevatten noten anti-oxidanten die stress tegengaan. Goed moment voor tussen de Cito-toetsen door als het stressniveau stijgt gedurende de dag.

Lunchtip: stop een gevarieerde notenmix in een leuk bakje en geef die mee voor tussen de middag of om te knabbelen tussen de toetsen door. Een lekkere notenmix is een mix van bijvoorbeeld pinda's, amandelen, cashewnoten en walnoten. Kies wel voor de ongezouten versie. Aangevuld met rozijnen en gedroogd fruit zorgt het voor een lekkere energiekick.

3. Granaatappel
Een granaatappel is een bommetje vol met polyfenolen (antioxidanten).Polyfenolen zorgen dat de bloeddruk wordt verlaagd. De hersenen reageren als eerste op stress dus alles wat je kunt doen om dit effect te verminderen helpt.

Lunchtip: De vrucht kan je uitpersen net als een sinaasappel. Je kan er dus een heerlijke combi sap van maken met appel- of sinaasappelsap om mee te geven in een drinkbeker. Je kan de sap ook verwerken in een heerlijke smoothie. Maar je kan de pitjes ook zo opeten. Haal de pitjes dan wel van te voren eruit en geef die mee aan je tiener. Het is best even een gedoe om ze eruit te krijgen en dat wil je je tiener natuurlijk niet aan doen in de lunchpauze.

4. Blauwe bessen
Blauwe bessen zijn echt een geheugenbooster. Ze bevorderen het geheugen, waaronder het korte termijn geheugen, en zorgen dus voor een beter concentratievermogen. Erg handig om black-outs te voorkomen. Blauwe bessen zijn ook heerlijk zoet en je eet ze zo weg.
 
Lunchtip: Blauwe bessen zijn erg lekker om zo te eten, maar je kan er ook een heerlijke bessensmoothie mee maken met bijvoorbeeld frambozen, bosbessen en yoghurt. In een thermosfles houd je de smoothie heerlijk koel. Ook handig voor in een knijpzakje!

5. Avocado
De eiwitten en de vetten in de avocado zorgen voor energie. Ook bevordert avocado een betere bloedsomloop en verlaagt het de bloeddruk. Avocado zorgt dus voor een optimale werking van de hersenen. Handig voor een frisse start aan de volgende Cito-toets na de lunch.

Lunchtips:  Avocado is erg lekker in een salade. Maar niet elke tiener zit te wachten op een salade als lunch, die wil vast alleen boterhammen. En laat een avocado nou bij uitstek ook op de boterham kunnen! Je kan er een heerlijk spread mee maken, kruiden met een beetje zout en peper en een paar tomaatjes. Avocado kan ook prima met een plakje gerookte kipfilet, ham of een eitje!

6. Bananen
Zoals gezegd geven suikers een energieboost aan de hersenen. Door 'foute' suikers uit energiebars, energiedranken of bijvoorbeeld een mars of Twix te gebruiken, krijg je wel een snelle energiekick, maar ze brengen de bloedsuikerspiegel van je tiener uit balans. En dat is nou net niet handig bij het maken van toetsen. Bananen geven ook een energieboost, en ze zitten vol met fruitsuikers. Bananen geven de hersenen een oppepper zodat je hardwerkende kind de dag goed kan vol houden.

Lunchtip: Versier de banaan met grappige stickers voor een lach op het gezicht van je serieus werkende tiener of schrijf een oppeppende tekst op de banaan!

7. Pure chocolade
Je mag je hardwerkende Cito-toets maker natuurlijk ook wel een beetje verwennen. Doe dat niet met snoep maar met pure chocolade. Let wel op in de supermarkt dat je niet de goedkope pure varianten koopt, daar zitten vaak nog teveel 'slechte' suikers in. Pure chocolade gaan neerslachtige gedachten tegen. Ziet je tiener het even niet meer zitten, dan helpt pure chocolade om hem of haar weer blij te voelen. Ook helpt pure chocolade het cognitieve vermogen te verbeteren. Handig voor hoofdsommen of geografische vragen.

Lunchtip: Maak een heerlijke chocoladecroissant voor in de luchtrommel van bladerdeeg en pure chocolade. Een simpele boterham met pure chocoladehagelslag kan natuurlijk ook. Of maak een lekkere verwen mix met noten, rozijnen en stukjes pure chocolade.

Voldoende gezonde brainfood varianten voor in de lunchtrommel! Is jouw tiener zenuwachtig voor de Cito-toetsen?


 
    03-04-2020 13:58     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Onze merken