Over mij

In Japan en Amerika is bento al langer een hype. Kinderen worden daar verrast tussen de middag met een leuke, gezonde en gevarieerde lunch. En reken maar dat de lunchtrommels weer leeg naar huis gaan! Zal Nederland ook verslingerd raken aan bento?Marije Woertman is de drijvende kracht achter De Leukste Lunch. Sinds 2013 zet zij zich in voor gezond en leuk eten voor kinderen met haar webshop De leukste lunch.Marije: 'Ik heb twee kieskeurige en zeer langzame eters thuis. Toen mijn dochter voor het eerst naar school ging, was ik bezorgd of ze wel haar lunch zou opeten. Na veel zoeken op internet kwam ik uit op bento, een Japanse eetwijze die in 2013 nog niet heel bekend was.

Ik ben me erin gaan verdiepen en het gaan uitproberen door de lunch leuker en gevarieerder mee te geven neer school. En het werkte! De lunchtrommel kwam weer leeg terug. Mijn dochter vond het ook superleuk om elke keer verrast te worden.

Ik hoorde om me heen dat meer ouders worstelden met kieskeurige eters en ook graag wilden dat hun kinderen gevarieerder gingen eten. Ik vroeg me af of bento ook voor hen zou kunnen werken. Ik had toen de winkel Zoet&Zo en verkocht ook een aantal bento producten die ik uit Japan had geimporteerd. Ik kreeg heel veel enthousiaste reacties van moeders in de winkel.Toen ben ik naast mijn winkel ook de webshop De leukste lunch gestart. Ik ben producten gaan inkopen uit Japan, Amerika, scandinavie en Frankrijk. Ook startte ik een Facebook-groep. En dat ging eigenlijk heel snel, binnen een paar weken zat ik al op 3.000 volgers. Inmiddels is het een community geworden en hebben we 11.000 leden.

Omdat de winkel steeds lastiger werd te combineren met twee kinderen en ik mij steeds meer ging verdiepen in gezonde voeding voor kinderen, heb ik in 2015 volledig de focus gelegd op De leukste lunch. Al vrij snel huurden we een magazijn voor de opslag voor al die leuke bento producten. Inmiddels zijn we al 3 keer verhuist naar een grotere locatie en zitten we nu in Twello.Mijn missie is vooral om te inspireren en informeren over bento en gezonde voeding. Met het verkopen van leuke lunch producten, en via social media zoals de De leukste lunch community. Maar ook breder dan alleen de webshop. Toen ik meer interesse kreeg in gezonde voeding, kwam de kans  om me om te scholen tot adviseur van de gemeente op het gebied van jongeren en gezonde voeding. Ik ontwikkelde leuke en zinvolle projecten als een drinkwaterproject op scholen. Bij de gemeenten Ommen en Hardenberg begeleidde ik een project om peuters en kleuters kennis te laten maken met allerlei groentes met Smakelijke Moestuinen.Naarmate De Leukste Lunch groeide, ben ik in 2018 fulltime voor De leukste lunch gegaan. Ik werk nu op freelance basis samen met bijvoorbeeld de GGD, diëtisten en lokale initiatieven zoals LekkerBoer. Ook geef ik gastlessen en workshops aan scholen, kinderopvang en de BSO.

Toen tijdens de corona-crisis in 2020 de scholen en de kinderopvang dicht gingen, merkte ik dat er meer behoefte was bij ouders om kinderen bezig te houden. Zeker omdat niet alleen de school en de opvang weg viel, maar ook het sporten en andere hobby clubjes niet meer mochten. Het was een behoorlijke opgave voor ouders om kinderen bezig te houden.

Ik ben toen gestart met moestuinieren thuis met mijn eigen kinderen en dat sloeg meteen aan in de community op facebook. Ik ben mij gaan orienteren op leuke moestuinproducten voor kinderen en zo op het idee gekomen in maart 2020 om te starten met De leukste moestuin. Sindsdien verkopen we niet alleen leuke lunch producten maar ook leuke moestuin producten'. 

Vind je het leuk om meer te lezen over De leukste lunch en over Marije? Via onderstaande linkjes vind je artikelen en filmpjes uit de media.

'Baas van de bentobox: Marije heeft een dikke hit met De leukste lunch'
 
 

 

Onze merken