Wat is Bento?Bento is gevarieerd en creatief eten, mooi opgemaakt op een bord of in een lunchtrommel. Bento draait om gezond en gevarieerd eten, voor volwassenen en kinderen.

Bento komt oorspronkelijk uit Japan en wordt daar gebruikt in bento boxen: Japanse lunchtrommels met meerdere lagen of vakken waarmee je het eten van elkaar gescheiden kunt houden. In Japan is het een kunst om de bento boxen zo leuk en origineel mogelijk te maken. Maar bento draait niet alleen om een mooie, bijzondere lunchtrommel, je kunt ook thuis een bento maken.

Bento in de lunchtrommel

Een Japanse bento lunch bestaat officieel uit 2 delen koolhydraten zoals rijst of pasta, een deel eiwit zoals vlees, vis, melk, kaas en eieren en 2 delen fruit en/of groente.

Nederlanders zijn echte broodeters en onze lunch bestaat dan ook voornamelijk uit brood. Maar ook wraps, rijst, pasta en allerlei andere gerechten hebben hun weg gevonden naar de lunchtrommels. Met bento maak je er echt een leuke, gezonde en gevarieerde lunch van! Kies voor een combinatie van eiwitten (zoals vlees, vis, kaas of eieren), vezels (zoals brood en noten), groenten en/of fruit en natuurlijk drinken.

Vervolgens ga je je bento lunchtrommel mooi maken. Je kunt kiezen voor mooie snijwijzen van je brood en groenten, of leuke spiesjes maken met mooie prikkers. Maar het is ook leuk om een thema voor je lunchtrommel te kiezen. Van een feestdag tot een lievelingsdier of een kleur. Met uitstekers, prikkers, baranvellen en nog meer bento producten tover je je lunchtrommel om in een echte bento box! Op zoek naar ideeën? Kijk eens bij Inspiratie en De Leukste Lunch Blog.

Bento op je bord


Ook thuis kun je bento eten. Dat doe je met een vakjesbord of monkey platter, of met een mooi opgemaakt bento bord. Je kunt het gebruiken voor een bento lunch, maar het is ook heel geschikt voor een tussendoortje met fruit of snacks.

Een vakjesbord of monkey platter bestaat uit verschillende vakjes waar je verschillende producten op legt, weer zo gevarieerd mogelijk. Het idee erachter is dat het zo eenvoudig is om gevarieerd en gezond te eten en om te pakken waar je op dat moment zin in hebt.Je kunt fruit of groente op je vakjesbord leggen, of worst, kaas, rozijntjes, soepstengels, en ga maar door. Maar het gaat er niet om dat er alleen maar oergezonde dingen op mogen liggen, het gaat om de variatie. Natuurlijk is het niet heel verstandig om een monkey platter met alleen koek, zoutjes of snoep te maken, maar wat te snoepen erbij kan best en die keuze is aan jou.Een bento bord is ook heel leuk, daar kun je hele kunstwerken mee maken! Je neemt gewoon een normaal bord of plankje en gaat aan de slag met een thema. Een boterham met plakjes banaan als snuit en oortje, 2 blauwe besjes als ogen en je hebt al een leuk bento bord in de vorm van een beertje. Maar je kunt ook een fantastisch themabord maken met bijvoorbeeld uitstekers. Kijk eens op onze Pinterest-pagina voor inspiratie!

Bento en kinderen

Bento en kinderen zijn een gouden combinatie. Want als ouder wil je graag dat kinderen gevarieerd eten, maar dat is nog weleens een uitdaging. Met bento wordt het zoveel makkelijker, het eten ziet er veel aantrekkelijker uit en zorgt meteen voor een positieve associatie met eten.
 
 
Zelf heb ik hier ook ervaring mee. Ik ben een moeder van 2 kinderen. Mijn oudste dochtertje is een kieskeurige en langzame eter. Op zoek naar tips om haar beter te laten eten, kwam ik al surfend op hele leuke Japanse sites terecht met hele leuke lunches. Meteen uitgetest op dochterlief en het werkte! Eten was ineens geen strijd meer!Sindsdien maak ik zoveel mogelijk bento’s, zeker voor school maar ook regelmatig thuis. Mijn tips zijn zorg voor afwisseling en doe ook een lekkere verrassing in de lunchtrommel. Geen snoep maar iets anders lekkers, zoals iets zoets: rozijntjes, doosjes met gedroogd fruit, een krentenbol, stukje ontbijtkoek , of iets hartigs: een knakworstje, een ei, cheesedippers, babybel, pretzels of zoutjes, stukjes kaas etc.

Zorg ervoor dat je kind iedere keer nieuwsgierig de bento box open maakt en zin heeft in de lunch! Dat scheelt zoveel.

Beginnen met bento

Beginnen met bento lijkt een grote stap. Want moet je dan meteen een la vol producten hebben en kost dat dan niet iedere dag heel veel tijd? Bij De Leukste Lunch vind je volop inspiratie, bijvoorbeeld in De Leukste Lunch Community, zodat je niet iedere keer alles zelf hoeft te bedenken. En ook de uitvoering van de bento kun je zo ingewikkeld maken als je zelf wilt.

Maar wees gewaarschuwd: bento is wél heel gezond en superleuk, dus als je er eenmaal aan begint…

Bento en De Leukste Lunch

Bij De Leukste Lunch vind je allerlei producten om je bento helemaal af te maken: uitstekers, prikkers, eivormpjes, eetbare oogjes, eetbare stiften, siliconen mallen voor kleine pannenkoekjes – en nog veel meer. Je kunt het zo uitgebreid aanpakken als je zelf leuk vindt, of waar je die dag tijd voor hebt.Natuurlijk kun je ook de bento box zelf hier kopen. De Leukste Lunch verkoopt verschillende lunchtrommels met vakken, met meer of minder vakken, in rvs of kunststof, met kindvriendelijke print of een mooie volwassen uitvoering. Uiteraard zijn ze lekvrij.
 
Enkele favoriete lunchtrommels met vakken voor kinderen zijn de Yumbox, Bentgo kids lunchbox, Little Lunchbox, Goodbyn, Omielife en Love Mae. Volwassenen kiezen graag voor de Yumbox , Bentgo en de RVS trommels met meer vakken. We hebben ook praktische lunchtrommels met bijvoorbeeld twee lagen.

Geen complete lunch zonder wat lekkers te drinken erbij, dus je vindt bij De Leukste Lunch ook allerlei lekvrije bekers en flessen. Neem je eigen water, melk of siroop mee, maar ook je drinkyoghurt, smoothie of fruitwater stop je eenvoudig in je tas.

Kortom: neus lekker rond in onze webshop, op de blog en onze social media en ga gauw aan de slag met jouw eigen bento!
 
Lees ook de pagina's 'als je begint, handige tips!', 'Inspiratie', 'Bento recepten' en 'Bento lunch ideeën' voor nog meer ideeën voor in de lunchtrommel.

Onze merken